Palmový olej Carotino
Červený olej Carotino je chutná a zdravá alternativa olivového oleje i jiných dalších jedlých olejů, čistě přírodní produkt bez cholesterolu a GMO, který se díky obsahu přírodních jednodruhových nenasycených tuků hodí na vaření, pečení, smažení i k přípravě salátů. Úžasný prospěch červeného palmového oleje a oleje canola pro zdraví člověka je v Evropě relativně neznámý a to i přesto, že jej ve světě používají každý den miliony domácností! Olej z červeného palmového ovoce použitý v oleji Carotino se používá již 5 000 let a to ve více než 130 různých zemích, pochází z ekologicky udržitelných plantáží v Malajsii, kde je pěstován pod přísným ekologickým dozorem. Jeho užíváním přidáte do své stravy celou řadu zdraví prospěšných látek a zároveň se vyhnete řadě potenciálně škodlivých přísad, jako jsou např. hydrogenované tuky. Palmový olej se získává z čerstvého palmového ovoce, a proto by se neměl zaměňovat s palmovým jádrovým olejem, který se extrahuje ze semen palmového ovoce a má tedy odlišné chemické i fyzikální vlastnosti a tedy i použití.
ÚČINKY:
POUŽITÍ V KUCHYNI:
Nespornou výhodou tohoto oleje je, podobně jako u oleje kokosového, že jej lze užít kromě přípravy pokrmů studené kuchyně (saláty, pomazánky, dezerty, sladká jídla, omáčky ...) i k přípravě teplých jídel při smažení, pečení a fritování, neboť tím neztrácí zdraví prospěšné přírodní látky. Díky svému vysokému bodu varu (min 250 °C) se palmový olej nepřepaluje a nedochází tedy k uvolňování nepříjemného zápachu. Charakteristické je pro něj to, že vzhledem ke své typické červeno-oranžové barvě, která je způsobena přirozeně vysokým obsahem karotenů v plodech, zbarvuje i připravované pokrmy do červena. Při používání oleje Carotino bude mnoho vašich výtvorů mít jemný zlatý nádech a přitažlivější chuť, to vše bez použití umělých přísad nebo barviv.
DALŠÍ INFORMACE:
Palmový olej a jeho užívání má širokou historii, k přípravě jídla se užívá již více než 5000 let. Plod, ze kterého se olej získává, je tmavě červené barvy velikosti velké švestky a roste ve velkých trsech. Jeden trs váží od 10 do 40 kg. Každý plod obsahuje jedno semeno.
Palmový olej se získává z dužiny plodu obklopující toto semeno. Plody se nejprve spaří, potom rozdrtí a vylisují. Semena se při lisování plodů uvolní a používají se po rozdrcení dále k lisování oleje. Olej ze semen se označuje jako palmojádrový. Palma olejná představuje nejproduktivnější olejnatou rostlinu, produkující až 5 tun oleje na hektar (řepka olejná jen 1,2 tuny).
Firma CAROTINO z Malajsie je jedinou firmou na světě, která červený palmový olej komerčně vyrábí tímto šetrným postupem. Právě barvou a obsahem karotenů se červený palmový olej liší od ostatních olejů, včetně klasického palmového oleje. Od poloviny 20. století se palma olejná ve velkém množství pěstuje především v Malajsii a Indonésii.