Palmový olej Carotino

Červený olej Carotino je chutná a zdravá alternativa olivového oleje i jiných dalších jedlých olejů, čistě přírodní produkt bez cholesterolu a GMO, který se díky obsahu přírodních jednodruhových nenasycených tuků hodí na vaření, pečení, smažení i k přípravě salátů. Úžasný prospěch červeného palmového oleje a oleje canola pro zdraví člověka je v Evropě relativně neznámý a to i přesto, že jej ve světě používají každý den miliony domácností! Olej z červeného palmového ovoce použitý v oleji Carotino se používá již 5 000 let a to ve více než 130 různých zemích, pochází z ekologicky udržitelných plantáží v Malajsii, kde je pěstován pod přísným ekologickým dozorem. Jeho užíváním přidáte do své stravy celou řadu zdraví prospěšných látek a zároveň se vyhnete řadě potenciálně škodlivých přísad, jako jsou např. hydrogenované tuky. Palmový olej se získává z čerstvého palmového ovoce, a proto by se neměl zaměňovat s palmovým jádrovým olejem, který se extrahuje ze semen palmového ovoce a má tedy odlišné chemické i fyzikální vlastnosti a tedy i použití.

VLASTNOSTI:
- vydatný zdroj vitamínu A (alfa a beta karoteny, 15× bohatším zdrojem karotenu než mrkev a 50× bohatším zdrojem než rajčata) a vitamínu E v přírodní formě tzv. tokotrienolů (tyto látky snižují hladinu cholesterolu, zabraňují arterioskleróze a působí jako účinné antioxidanty)
- zároveň obsahuje lykopen a enzym Q10, který dodává tělu energii a životní sílu
- neobsahuje cholesterol
- má vysoký obsah esenciálních mastných kyselin s "dlouhým řetězcem" Omega 3 a Omega 6, které jsou nezbytné pro udržení dobrého zdraví, pro normální růst a regeneraci buněk; tělo si tyto látky nedokáže samo vyrobit a proto je nutné mu jej dodávat ve stravě
- neobsahuje žádná umělá barviva, konzervační látky či přísady, nenajdete v něm hydrogenované tuky, které zvyšují hladinu "špatného" cholesterolu
- má vysokou kvalitu, stabilní strukturu a tepelnou odolnost díky jedinečnému a vyváženému složení mastných kyselin, kyseliny palmitové a kyseliny olejové
- potravinářským výrobkům dodává dlouhodobou stabilitu, přitažlivý vzhled, neovlivňuje jejich chuť, neváže na sebe negativní pachy
- vyniká schopností zadržovat vodu bez emulgátoru
- je vyráběn bez hydrogeneze, tj. bez trans mastných kyselin
- je lehce stravitelný a příznivě podporuje metabolizmus organizmu

ÚČINKY:
- posiluje zrak
- brání růstu a působí na zpomalování růstu rakovinových buněk
- snižuje vysoký krevní tlak, užíváním palmového oleje se předchází i jeho zvyšování
- zabraňuje arterioskleróze
- působí antikarcinogenně, zabraňuje agregaci krevních destiček, sráženlivosti krve - díky vysokému obsahu tokotrienolů velmi účinně působí proti kornatění tepen a jejich ucpávání (tvorbě trombóz)
- přispívá k zachování zdravého vzhledu pokožky, vlasů, zubů
- ochraňuje srdce a cévy
- posiluje imunitní systém, vydatný antioxidant
- působí preventivně proti mrtvici a srdečním chorobám
- zpomaluje stárnutí
- jedna polévková lžíce palmového oleje denně Vám zabezpečí velkou část přísunu doporučené denní dávky vitamínů A a E

POUŽITÍ V KUCHYNI:
Nespornou výhodou tohoto oleje je, podobně jako u oleje kokosového, že jej lze užít kromě přípravy pokrmů studené kuchyně (saláty, pomazánky, dezerty, sladká jídla, omáčky ...) i k přípravě teplých jídel při smažení, pečení a fritování, neboť tím neztrácí zdraví prospěšné přírodní látky. Díky svému vysokému bodu varu (min 250 °C) se palmový olej nepřepaluje a nedochází tedy k uvolňování nepříjemného zápachu. Charakteristické je pro něj to, že vzhledem ke své typické červeno-oranžové barvě, která je způsobena přirozeně vysokým obsahem karotenů v plodech, zbarvuje i připravované pokrmy do červena. Při používání oleje Carotino bude mnoho vašich výtvorů mít jemný zlatý nádech a přitažlivější chuť, to vše bez použití umělých přísad nebo barviv.

DALŠÍ INFORMACE:
Palmový olej a jeho užívání má širokou historii, k přípravě jídla se užívá již více než 5000 let. Plod, ze kterého se olej získává, je tmavě červené barvy velikosti velké švestky a roste ve velkých trsech. Jeden trs váží od 10 do 40 kg. Každý plod obsahuje jedno semeno.

Palmový olej se získává z dužiny plodu obklopující toto semeno. Plody se nejprve spaří, potom rozdrtí a vylisují. Semena se při lisování plodů uvolní a používají se po rozdrcení dále k lisování oleje. Olej ze semen se označuje jako palmojádrový. Palma olejná představuje nejproduktivnější olejnatou rostlinu, produkující až 5 tun oleje na hektar (řepka olejná jen 1,2 tuny).

Firma CAROTINO z Malajsie je jedinou firmou na světě, která červený palmový olej komerčně vyrábí tímto šetrným postupem. Právě barvou a obsahem karotenů se červený palmový olej liší od ostatních olejů, včetně klasického palmového oleje. Od poloviny 20. století se palma olejná ve velkém množství pěstuje především v Malajsii a Indonésii.

ZAJÍMAVÉ ODKAZY
Odkaz na jinou stránku