PRODUKTY
Alfalfa prášek
Svěží zelený nápoj vyrobený z mladých výhonků vojtěšky s blahodárnými účinky na lidský organizmus.
Alfalfa (Medicago sativa) u nás známá jako vojtěška se v alternativní medicíně používá již celá staletí. O jejích účincích vypovídá už sám název al-fal-fa, který pochází z arabštiny a znamená „otec všech potravin“.
Jelikož jde o luštěninu, nikoliv obilninu, jsou její účinky oproti mladé pšenici a mladému ječmeni odlišné.
Hlavním rozdílem je vysoký obsah bílkovin, asi 40 %, tedy nejvíce ze všech známých potravin (tolik jich nenajdeme ani v mase). Právě ony mají ve spojení s dalšími složkami výrazný anabolický efekt (tj. podporují výstavbu svaloviny a dalších tkání), což z vojtěšky činí ideální potravní doplněk pro sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty. Jako doplněk stravy ji využívají dokonce i kulturisti. Na rozdíl od předchozích dvou preparátů je vhodná spíše pro lidi s tzv. rychlým spalováním, což jsou ti, kteří potřebují mít ve stravě hodně masa.
Alfalfa představuje i jeden z nejčastěji používaných prostředků proti revmatismu, působí diureticky a účinně pomáhá při léčbě zánětů močových cest a prostaty.
Tím však výčet jejích pozitivních účinků nekončí:
- Obsahuje řadu důležitých vitaminů a minerálů, zejména pak fosfor, železo, draslík, hořčík, vitamin A, C a E, chlorofyl, aktivní enzymy a další složky. Díky tomu příznivě ovlivňuje buněčný metabolismus a pomáhá chránit a regenerovat organismus.
- Pomáhá zpomalovat stárnutí a zvýšit fyzickou sílu a zdatnost, chrání organismus před škodlivým působením volných radikálů, šetrně detoxikuje,
- podporuje zklidnění trávicího traktu a správné zažívání,
- příznivě ovlivňuje stav diabetiků
- pomáhá prohloubit práci srdečního svalu a zlepšit srážlivost krve
- obsahuje tzv. vitamin U, který přispívá k ochraně před vznikem žaludečních vředů,
- pozitivně ovlivňuje léčbu obezity,
- přispívá ke zlepšení kvality spánku.
Účinky vojtěšky nastupují pozvolna, ale jsou velmi intenzivní. Nedoporučuje se však její dlouhodobé užívání - po dvou až třech měsících je vhodné zařadit minimálně měsíční přestávku.
ČLÁNKY