Světlicový olej

Světlicový olej, nazývaný též někdy saflorový olej, se získává ze semen světlice barvířské (Carthamus tinctorius L.), rostliny z čeledi hvězdnicovitých, příbuzné se slunečnicí. Olejnatost semene se pohybuje mezi 45 - 55%. Semeno se též někdy praží jako oříšky. Oproti slunečnicovému oleji má světlicový olej vyšší obsah nenasycených mastných kyselin - až 89%.

Použití:
- výborný prostředek k odbourávání přebytečného cholesterolu (v tomto ohledu má nejlepší účinky ze všech rostlinných olejů lisovaných za studena)
- je doporučován jako prevence proti arterioskleróze (kornatění tepen), vrací pružnost cévám
- významný zdroj kyseliny linolové
- má mírně projímavé účinky, proto jej lze doporučit pro osoby s nedostatkem pohybu
- působí protirevmaticky
- má protizánětlivé účinky
- je vhodné jej použít i při poruchách srdce a jater
- lze jej užít i jako podpůrného přírodního prostředku při léčbě ženských problémů (onemocnění vaječníků, vynechání menstruace)

V kuchyni:
Světlicový olej lze užít ve studené i teplé kuchyni. Vyznačuje se jemnou, přírodní chutí, kterou doprovází stejně jemnou oříškovou vůní. Skvěle se hodí k ochucování salátů jako součást dresingů a zálivek, je výborný do pomazánek, omáček a majonéz, může se použít na vaření a přípravu moučníků. Vynikající je v obilných pokrmech (kaších či salátech). Lze jej využít i při pečení a dušení různých pokrmů (nesmí se ovšem zahřívat na více než 180°C) a stejně tak k omaštění již hotového jídla.

Pokud jej však chcete použít výhradně pro léčebné účely, neměl by se zahřívat ani vařit, neboť tím ztratí pro naše tělo potřebné látky. Vhodné je ho v tomto případě použít jen ve studené kuchyni.

ZAJÍMAVÉ ODKAZY
Odkaz na jinou stránku