Mandlový olej

Olej lisovaný za studena z jader mandlí. Patří mezi "nejvznešenější" panenské oleje. Farář Kneipp doporučoval tento sladký olej na usazeniny dýchacích cest, při zápalu plic a na bolesti žaludku 3-4 kávové lžičky denně. U dětí jej doporučoval jako projímadlo.

VLASTNOSTI:
Světle žlutý, sladký olej s mírně nasládlou vůní i chutí. Je zdrojem vitamínu A, B1, B2, B6, E, minerálů železa, vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu aj. Obsahuje glyceridy - kyselinu olejovou 80% , linolovou 15%, palmitovou a myristovou - sacharidy a také alfa-tokoferol (přírodní antioxidant, patří do skupiny vitamínu E)

POUŽITÍ:

  • výborný masážní prostředek, zejména na natažené svaly a vazy, při dlouhotrvajících masážích
  • nejpoužívanější olej při aromaterapeutických masážích, je důležitou složkou kvalitních masážních a tělových olejů
  • regeneruje pokožku, obnovuje a zachovává její pružnost, hebkost a vláčnost, podporuje přirozenou hydrataci pokožky
  • je vhodný pro každý typ pleti, zklidňuje pokožku
  • užívá se při masážích posilujících nervy
  • pomáhá při spáleninách na kůži, otocích, výborně regeneruje pokožku spálenou slunečním zářením
  • ošetřuje hrubou, popraskanou a suchou kůži (na patách i loktech) , zlepšuje ekzémy a akné
  • ošetřuje podrážděnou dětskou pokožku (opruzeniny)
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zmírňuje pocit hladu, zbavuje tělo škodlivých látek
  • lze jej použít jako vlasové tonikum na pokožku hlavy a lupy
  • zlepšuje paměť a bystré uvažování
  • beze zbytku se vstřebává, nezanechává pocit mastnoty, podporuje přirozený ochranný filtr pokožky (je ideální jej aplikovat po koupání a plavání)

V KUCHYNI
Má široké použití jako potravina; uplatnění nalezne především ve studené kuchyni při přípravě salátů, dresingů a při zjemnění jídel. Je, narozdíl od ostatních olejů lisovaných za studena, velmi sytý, proto se jej doporučuje přidávat jen malé množství.

ZAJÍMAVÉ ODKAZY
Odkaz na jinou stránku