Mandlový olej
Olej lisovaný za studena z jader mandlí. Patří mezi "nejvznešenější" panenské oleje. Farář Kneipp doporučoval tento sladký olej na usazeniny dýchacích cest, při zápalu plic a na bolesti žaludku 3-4 kávové lžičky denně. U dětí jej doporučoval jako projímadlo.
VLASTNOSTI:
Světle žlutý, sladký olej s mírně nasládlou vůní i chutí. Je zdrojem vitamínu A, B1, B2, B6, E, minerálů železa, vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu aj. Obsahuje glyceridy - kyselinu olejovou 80% , linolovou 15%, palmitovou a myristovou - sacharidy a také alfa-tokoferol (přírodní antioxidant, patří do skupiny vitamínu E)
POUŽITÍ:
- výborný masážní prostředek, zejména na natažené svaly a vazy, při dlouhotrvajících masážích
- nejpoužívanější olej při aromaterapeutických masážích, je důležitou složkou kvalitních masážních a tělových olejů
- regeneruje pokožku, obnovuje a zachovává její pružnost, hebkost a vláčnost, podporuje přirozenou hydrataci pokožky
- je vhodný pro každý typ pleti, zklidňuje pokožku
- užívá se při masážích posilujících nervy
- pomáhá při spáleninách na kůži, otocích, výborně regeneruje pokožku spálenou slunečním zářením
- ošetřuje hrubou, popraskanou a suchou kůži (na patách i loktech) , zlepšuje ekzémy a akné
- ošetřuje podrážděnou dětskou pokožku (opruzeniny)
- snižuje hladinu cholesterolu
- zmírňuje pocit hladu, zbavuje tělo škodlivých látek
- lze jej použít jako vlasové tonikum na pokožku hlavy a lupy
- zlepšuje paměť a bystré uvažování
- beze zbytku se vstřebává, nezanechává pocit mastnoty, podporuje přirozený ochranný filtr pokožky (je ideální jej aplikovat po koupání a plavání)
V KUCHYNI
Má široké použití jako potravina; uplatnění nalezne především ve studené kuchyni při přípravě salátů, dresingů a při zjemnění jídel. Je, narozdíl od ostatních olejů lisovaných za studena, velmi sytý, proto se jej doporučuje přidávat jen malé množství.