Mochyně peruánská

Sušené plody Mochyně peruánské, zvané také třešinka Inka - Inka berries, nebo peruánský angrešt.
 
Toto ovoce je řazeno mezi superpotraviny, protože obsahuje mnoho rostlinných bílkovin, železo, fosfor, některé vitamíny řady B, vitamín C, A, P, betakaroten a antioxidanty.
 
Mochyně peruánská je vzdálený příbuzný rajčete. Dorůstá se do výšky asi 1m, její plody mají příjemnou sladkokyselou chuť podobnou pomerančům. Mochyně je pěstovaná ve vysokých polohách And a plody jsou sušeny na slunci – zachovávají se tak všechny důležité nutriční hodnoty a vitamíny, které se tepelnou úpravou ničí.
 
Mochyně  vyniká v oblasti živin: v průměru obsahuje 16% bílkovin   (goji 13-14%).
 
Účinky:
  • chrání před degenerativními nemocemi
  • posilují imunitu a bojují proti zánětům,
  • rychleji navozují pocit sytosti, což oceníte při redukci hmotnosti,
  • snižují krevní tlak,
  • jsou prospěšné pro náš nervový systém, ledviny a játra,
  • zlepšují zrak,

Malé žvýkací semínka uvnitř bobulí mají mírně projímavý účinek, což z nich dělá vynikající potravinu pro zdravá střeva a pravidelné vyprazdňování. Bobule mochyně se rovněž považují za dobrý zdroj sekrece IgA, rostlinné protilátky, která pomáhá podporovat imunitní systém.

Bobule Inků nabízejí vysokou hladinu bioflavonoidů, také známých jako vitamín P, Konzumace potravin bohatých na bioflavonoidy hraje důležitou roli při detoxikaci a pohlcení živin. Bioflavonoidy také pomáhají zesílit užitek z vitaminu C.

Potraviny bohaté na bioflavonoidy podporují zdraví očí, mozku a rozmnožovacího systému.

ZAJÍMAVÉ ODKAZY
Odkaz na jinou stránku