Karob svatojánský chléb

Karob je chutná a zdravá alternativa kakaa a čokolády, má nasládlou chuť, neobsahuje kofein, používá se jako náhrada mouky při bezlepkové dietě a ke kojenecké výživě.

Získává se z bobů stromu rohovníku obecného, který má domovinu ve Středomoří. Podle pověsti jej v poušti jedl Jan Křtitel a díky němu přežil – proto svatojánský chléb.

Karobový prášek obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky ani methylxanthiny, nezpůsobuje tedy zrychlený tep, poruchy spánku, nadměrnou vznětlivost nebo pocity úzkosti. Při jeho výrobě není třeba kvašení přinášející nebezpečí rozvoje nežádoucích baktérií či plísní (např. u čokolády je kvašení nutné pro dosažení chuti).
 
Bohatě je v něm zastoupen hořčík, vápník (3x více než v kakau), železo, fosfor, nikl a vitamíny A, B, a D. Dále je zdrojem aminokyselin a vlákniny. Oproti kakau obsahuje asi 3x méně tuku a 9x více cukrů – není nutné jej uměle přislazovat. Má méně kalorií než kakao.
 
ZAJÍMAVÉ ODKAZY
Odkaz na jinou stránku