Řepkový olej

Řepkový olej má obzvláště vysoký podíl kyseliny olejové a esenciálních mastných kyselin, kyseliny linolové a linoleové. Kyselina linoleová je nejdůležitějším zástupcem omega-3 mastných kyselin. Podle některých odborníků se řepkový olej blíží svými vlastnostmi oleji olivovému, podle jiných jej v některých parametrech dokonce i předčí (zejména díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin). Nezanedbatelný je obsah vitaminů E, A a K.

Je druhým, nutričně nejhodnotnějším olejem po oleji olivovém, za ním pak následuje olej slunečnicový a sójový.

POUŽITÍ:
- posiluje imunitní systém
- brání vzniku alergických reakcí
- předchází vzniku zánětů
- pozitivně ovlivňuje srážlivost krve a snižuje hodnoty krevního tlaku
- snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a průchodnost cév
- jeho užíváním se zlepšuje i kvalita kůže
- význam omega-3 mastných kyselin, které řepkový olej obsahuje ve větším množství, narůstá u žen v době těhotenství. Za doporučenou denní dávku omega-3 mastných kyselin pro těhotnou ženu považují odborníci alespoň 650 mg. Tyto nenasycené mastné kyseliny si plod ani novorozenec nedokáží vytvořit, jsou však nezbytné při tvorbě buněčných stěn, především centrálního nervového systému (tvorba kvalitních nervových vláken) a oční sliznice. Na potřebné zastoupení všech složek zdravé výživy je třeba dbát neustále, dostatečné zastoupení omega-3 mastných kyselin, například v řepkovém nebo rybím oleji, tedy patří i do jídelníčku starších dětí a dospělých.

V KUCHYNI:
Lze jej použít při tepelném zpracování potravin, vhodný je do zeleninových salátů, omáček, salátových zálivek a k nakládání zeleniny. Díky své neutrální chuti zvýrazňuje aroma ostatních přísad v jídle.
Nehodí se na smažení a pečení.

ZAJÍMAVÉ ODKAZY
Odkaz na jinou stránku