Rybízový olej

Plody rybízu jsou v našich zeměpisných podmínkách jedním z nejznámějších a zároveň nejbohatších přirozených zdrojů vitamínu C. Známé jsou i léčivé účinky z listů rybízu, ovšem neméně důležité pro naše tělo jsou látky obsažené v panenském oleji, který se získává mechanickým lisováním za studena.
 
Tento olej ocení zejména ti, kteří aroma tohoto ovoce nesnáší v syrovém stavu, neboť si chuť i vůni plodů zachovává jen nepatrně. Obsahuje esenciální, pro člověka nepostradatelné mastné kyseliny, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit a proto je musí přijímat ve formě stravy. Je bohatým zdrojem gama-linoleové kyseliny (GLA - jedná se až o 20%), která hraje důležitou úlohu při obnově pokožky, dále obsahuje omega-6-nenasycené kyseliny, 13 % alfa-linolenové kyseliny a omega-3-nenasycené kyseliny. Díky těmto látkám olej blahodárně působí na naše zdraví.
 
ÚČINKY:
  • kyselina gama-linoleová je potřebná pro tvorbu prostaglandinů, což jsou látky podobné hormonům, které ovlivňují rozšiřování cév a s tím spojenou regulaci tlaku v tepnách, s metabolizmem cholesterolu, aktivací T-lymphocytů, s ochranou krevních destiček a kontrolou správné tvorby buněk
  • ochraňuje cévní systém, proto je vhodný především pro starší lidi
  • významně ovlivňuje detoxikaci organismu
  • stimuluje imunitní systém
  • pomáhá při chřipce a nachlazení
  • pomáhá při onemocněních trávícího traktu
  • podporuje celkovou odolnost organismu proti infekcím
  • močopudné účinky a podporuje pocení
  • obnovuje a ochraňuje tkáně a pozitivně ovlivňuje obnovu energie
  • ženám pomáhá s problémy v přechodu, při bolestivé menstruaci, bolesti na prsou
  • je rovněž velmi vhodný ke vnějšímu ošetření pokožky, lehce se vstřebává, utišuje podrážděnou pokožku a zabraňuje vytváření alergií, působí protizánětlivě
ZAJÍMAVÉ ODKAZY
Odkaz na jinou stránku