Nápoj pěti hvězd - z Gynostemmy pětilisté

PŮSOBENÍ DLE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY:
  • Ochlazuje horko RE ze žaludku a střev
  • Vylučuje horké toxiny RE DU
  • Rozpouští vlhký hlen TAN SHI
  • Zvlhčuje plíce FEI a podporuje produkci tělesných tekutin JIN YE
  • Zklidňuje a současně i posiluje ducha SHEN
 
PŘÍZNIVĚ PŮSOBÍ NA:
  • Obezita
  • Vysoký krevní tlak
  • Zvýšený cholesterol, krevní tuky a krevní cukr
  • Trombózy, embolie, angina pektoris, leidenská mutace (antikoagulační efekt u nemocí s vyšší srážlivostí krve)
  • Lehké deprese nebo naopak podrážděnost a agitovanost
 
POPIS:
Listy Gynostemmy pětilisté (Jiao gu lan), jež vypadá jako popínavávinná réva, jsou v Číně nazývány „Bylinou nesmrtelnosti“. V jedné čínské provincii si lékaři všimli, že sezde místní lidé dožívají běžně 100 a více let a mají i nadprůměrné zdraví. Jedním z hlavních důvodů bylo pravidelné popíjení čaje z Gynostemmy pětilisté. K jejímu objevu se došlo teprve nedávno, a jak už to tak bývá, celkem náhodou. Japonská vláda v 70. letech minulého století zakázala používání umělého sladidla sacharin, jež obsahuje pro organismus ne zrovna příznivé chemické látky a začala zkoumat přírodní zdroje cukru jako jsou Stévie a Gynostemma. Při té příležitosti japonští vědci náhodně zjistili, že Gynostemma obsahuje velké množství gypenosidů (saponinů), jež jsou svým složením velmi podobné ginsenosidům, obsaženýmv klasickém ženšenu. Upustili od zkoumání sladidla z Gynostemmy a začali se věnovat výzkumu této vzácné a dosud neobjevené léčivé byliny a užasli, co vše se v této nenápadné rostlince skrývá za léčivé poklady.
 
Saponiny jsou rostlinné glykosidy podobné silicím, jež mají protizánětlivé účinky, rozpouštějí hleny a posilují cévy. Mají hořkou či svíravou chuť a jejich efekt se podobá kortikosteroidům, avšak v přírodním provedení! Tyto saponiny - ginsenoidy dávají ženšenu onu pověstnou zdravotní výjimečnost. Ten jich však obsahuje pouze 28, kdežto Gynostemma 82. Proto i její hlavní účinky se podobají účinkům ženšenu, navíc se přidávají další příznivá působení Gynostemmy, takže ve finále se z této byliny stává pozoruhodná léčivka, stojící rozhodně za pozornost dnešního člověka, obzvláště pak s jeho současnými "moderními" potížemi jako jsou obezita, vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol a krevní tuky, zvýšený krevní cukr, zvýšená krevní srážlivost (trombózy, embolie, angína pektoris, leidenská mutace), různé záněty, ale i trávicí potíže (žaludeční a duodenální vředy a záněty, dna), plicní potíže (astma, chronická bronchitis, kašel s hleny), roztroušená skleróza, stejně tak i psychické stresy, chronický únavový syndrom a deprese. Výhodou této byliny je i tzv. double efekt jak u psychických, tak u metabolických potíží. U psychických potíží má totiž účinek jak tišící a tlumící ve stavu nadbytku (při "přepálení" výkonu), tak i účinek stimulační a posilující ve stavu nedostatku (při útlumu a vyčerpání). V případě metabolických potíží typu nadváhy či naopak vyhublosti má tato bylina rovněž harmonizující účinek - tzn. že formuje postavu u obézních a naopak zvyšuje svalovou hmotu u vyhublých. Tohoto příznivého efektu rádi využívají i sportovci na celém světě, neboť Gynostemma zvyšuje fyzickou sílu a aktivitu, zlepšuje výdrž a koncentraci. K objevení tohoto "nesmrtelného čaje" se ostatně jako vždy váže jedna legenda.
 
ROZBOR BYLIN VE SMĚSI DLE TCM:
Nápoj obsahuje 90 % byliny Jiao gu lan. Základní účinek této byliny je ochlazování horka RE ze žaludku a střev, vylučování horkého toxinu RE DU (čímž tlumí záněty) a rozpouštění vlhkého hlenu TAN SHI, dále zvlhčuje plíce FEI a posiluje produkci tělesných tekutin JIN YE, zklidňuje a posiluje ducha SHEN. Všechny tyto její účinky jsou unikátní v tom, že na jedné straně vylučuje horko, horké toxiny, rozpouští patologické hleny a tlumí záněty, na straně druhé pak posiluje plíce a jejich správnou funkci a zklidňuje ducha, čímž dohromady vytváří pro dnešního člověka téměř nepostradatelnou službu. Kdo z vás tohle dneska má? Zbylých 10 % ve směsi pak tvoří kůra mandarinky Chen pi - je hořká a dokáže vypouštět, je štiplavá a dokáže rozptylovat, je teplá a dokáže harmonizovat, je aromatická a dokáže vysoušet, díky čemuž slezina „procitne“. Její „schopnost léčitstovky nemocí" spočívá prostě ve využití účinku regulovat energii Qi a vysušovat vlhkost a rozpouštět hlen TAN.
 
Z hlediska západní medicíny (dle japonských výzkumů) Gynostemma obsahuje mnoho aminokyselin, vitamínů a minerálů včetně vápníku, hořčíku, železa, manganu, fosforu a zinku. Zvyšuje produkci lymfocytů, fagocytů a imunoglobulinu IgG (ale ne přes normu!), což v praxi znamená, že tento nápoj lze s úspěchem a bez obav užívati u autoimunních onemocnění. Rovněž japonské studie prokázaly významné snížení vysokého krevního tlaku, zvýšeného cholesterolu a krevních tuků a zvýšeného krevního cukru. Působí jako inhibitor (zpomalovač) nádorů a rakovinných tumorů, minimalizuje vedlejší účinky protinádorové léčby a předchází vzniku nádorů, srdečnímu infarktu a mozkové mrtvici. Zlepšuje odbourávání cukrů a tuků, snižuje LDL "špatný" cholesterol a zvyšuje HDL „dobrý“ cholesterol, rovněž tak snižuje usazování tuků v cévách. Řadí se mezi antioxidanty (látky, odbourávající tolik škodlivé volné radikály) a adaptogeny (harmonizátory či antistresory, tedy látky jež regulují nervový systém - uklidňují nadměrně vzrušený a naopak stimulují deprimovaný nervový systém). To vše jsou látky, jež příznivě ovlivňují funkci organismu, aniž by při tom měli nějaké vedlejší účinky. Udržují rovnovážnou hladinu hormonů a imunitního systému.
 
Pro našince, který si při vzpomínce na Nápoj čínských MUDRců asi říká, že vše je v TCM podobně skvělé a uzdravující, tak je třeba znáti jemných niancí mezi těmito nápoji:
K snídani je nejvhodnější pro nastartování našeho těla a ducha Nápoj čínských MUDRců, jehož hlavní účinek spočívá v posílení sleziny PI QI XU a odvedení patologického vlhka SHI, ostatní jeho účinky jsou pak méně výrazné.
 
Přes den a večer je optimální pro dobré trávení a na „pročištění trubek“ popíjet Nápoj pěti hvězd, jehož hlavní účinek spočívá v ochlazení patologického horka RE ze žaludku a střev a vyloučení toxinů RE DUz organismu, ostatní jeho účinky jsou pak méně výrazné. Volně řečeno, žargonem dnešní doby, je vhodný pro každodenní detoxikaci.
 
 
DÁVKOVÁNÍ:
Nemá žádné toxické účinky, může se užívat dlouhodobě, aniž hrozí předávkování. V těhotenství se nápoj neužívá.
 
Čínský název: JIAO GU LAN CHA

 

ZAJÍMAVÉ ODKAZY
Odkaz na jinou stránku