Ostropestřecový olej

Olej z ostropestřce je cenný dietetický produkt. Vysoké profylaktické vlastnosti oleje ze semen ostropestřce jsou spojeny s komponenty, které jsou v něm obsaženy:
chlorofyl, karotenoidy, tokoferoly, komplex polynenasycených mastných kyselin (vitamín F).Má protizánětlivé, epitelizující a hojivé účinky. Je to efektivní hepatoprotektor. Předchází vstřebávání toxických sloučenin, které se dostávají do organizmu spolu s vodou a stravou. Chrání organizmus před ničivým účinkem chemických sloučenin, které se do něj dostávají.

Má protivředové působení, napomáhá hojení ran a popálenin (i od slunce), opruzenin kůže. Zvyšuje odolnost organizmu, posiluje imunitu.

POUŽITÍ:
- cirhóza a tuková dystrofie jater;
- hepatitida, napadení jater v důsledku užívání alkoholu;
- vředové onemocnění žaludku a dvanácterníku;
- akutní a chronická gastritida;
- cholecistocholangit, diskenéze žlučových cest;
- paradontóza a stomatita;
- poškození kůže a popáleniny (chemické, termické), špatně se hojící rány.

Olej ostropestřce se také používá při léčebné masáži v kosmetice.

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) se užívá k léčení již od antického Řecka a Říma. Jeho účinnost z největší části vychází z komplexu tří složek známých pod souhrnným názvem silymarin. Mezi léčivé účinky této rostliny patří schopnost posilovat játra, jeden z nejdůležitějších orgánů lidského těla. Játra zpracovávají živiny včetně tuků a dalších součástí potravy. Dále neutralizují a detoxikují četné látky: léky, drogy, chemické příměsi potravy a alkohol. Ostropestřec také pomáhá chránit játra řízením spotřeby glutationu, sloučeniny podobné aminokyselinám, která je nezbytná pro detoxikační procesy. Studie navíc prokázaly, že dokáže zvýšit koncentraci glutationu až o 35 procent. Je to tedy účinná stráž limitující množství jedů, které mohou játra v určité době zpracovat. Ostropestřec je také mocným antioxidantem. V prevenci poškození buněk vysoce reaktivními molekulami volných radikálů je ještě výkonnější než vitaminy C a E. Podporuje tvorbu nových zdravých jaterních buněk, které postupně nahrazují buňky staré a poškozené. Zmírňuje rovněž celou řadu závažných jaterních onemocnění včetně virových infekcí a cirhózy. Léčivka je tak účinná, že se někdy podává v injekční formě na odděleních intenzívní péče ke zdolání zhoubných účinků jedovatých hub devastujících jaterní tkáň. Může být také prospěšná při ochraně jater alkoholiků, protože nadměrný konzum alkoholu vyčerpává glutation.

U nemocných rakovinou snižuje ostropestřec možnosti lékového poškození jater chemoterapií. Bylina také zklidňuje záněty a může zpomalovat bujení kožních buněk při psoriáze (lupénce). Prospěšná může být i u endometriózy, nejčastější příčině ženské neplodnosti, protože pomáhá játrům zpracovávat hormon estrogen, jehož vysoká hladina zhoršuje bolesti a jiné příznaky tohoto onemocnění. Ostropestřec může prospívat při žlučových kamenech, neboť zlepšuje odtok žluče, trávicí šťávy nabité cholesterolem, z jater do střev, kde pomáhá trávit tuky.

ZAJÍMAVÉ ODKAZY
Odkaz na jinou stránku