Olej z Perilly křovité

Olej lisovaný za studena ze semen hluchavkovité byliny perily křovité (Perilla frutescens).
 
Přestože se výtažky z této byliny používají v tradiční čínské medicíně bezmála již více jak 3 000 let, její výborné léčebné účinky jsou na západě stále ještě nedoceněny. Své uplatnění najde především při plicních a dýchacích onemocněních, nervových potížích a gynekologických zánětech.
 
V oleji ze semen perily křovité se nachází až 60 % omega 3 esenciálních mastných kyselin. Má antialergenní, antikancerogenní, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Je vynikajícím léčebným prostředkem proti astmatu, kašli (zahlenění), plicním infekcím a zároveň jako prevence chřipky a nachlazení. Vhodný je ke snížení rizika a zvládání prvních alergických příznaků, usnadňuje průběh atopického ekzému. Vědeckými pokusy bylo navíc zjištěno, že perila má schopnost snižovat produkci histaminu a cytokinu TNF. Obě tyto látky jsou vyplavovány při alergických reakcích a jsou zodpovědné za všechny průvodní, nepříjemné pocity svědění či zhoršené dýchání. Sami alergici navíc uvádějí, že po dvouměsíčním užívání perily dochází k výraznému zlepšení průvodních jevů alergií. Olej je vynikající např. při kontaktních alergiích, po bodnutí hmyzem, zmírňuje alergické reakce hlavně na pyly, prach, výtrusy z hub a plísní, chrání organismus ve znečištěném prostředí.
 
Dá se bez nadsázky říci, že olej z perily, podobně jako olej z pupalky, je ideálním léčebným prostředkem pro ženy. Pomáhá v psychicky i fyzicky náročném období přechodu, reguluje otevírání kožních pórů a působí proti přílišnému pocení, zmírňuje křeče, bolesti hlavy a má sedativní a tonizační účinky. Používá se i jako prostředek při léčbě zánětů dělohy. Navíc pomáhá i při pocitech zvracení u těhotných žen.
 
V odborné literatuře jsou navíc popisovány i jeho léčebné účinky při léčení rakoviny, především pak rakoviny prsu a tlustého střeva, dále pomáhá při opakovaném infarktu, při zvýšeném riziku trombóz, revmatických zánětech a zánětech konečníku, rovněž také při auto-imunních chorobách. Velmi dobré výsledky se dostavují také při léčení Alzheimerovy choroby.
 
Olej ze semen perily je díky svým silným antioxidačním vlastnostem vyhledávaným konzervačním prostředkem při výrobě tradiční sójové omáčky.
 
U nás se tento olej vyskytuje v některých lécích. Užíváním samostatného oleje po lžičkách však nezatěžujete zbytečně organizmus dalšími nežádoucími látkami.
ZAJÍMAVÉ ODKAZY
Odkaz na jinou stránku