Ricinový olej

Ricinový olej se lisuje ze semen skočce, nejjedovatější rostliny na světě. Olej, který se běžně používá, však jedovatý není, naopak, má mnoho velmi blahodárných účinků. Pro kosmetické účely se olej lisuje zastudena a až poté se zahřívá, aby došlo ke ztrátě jedovatých látek.

Ricinový olej je určen pouze pro vnější užití, jinak má až nebezpečně drasticky projímavé účinky. Je třeba také před aplikací vyzkoušet na kousku pokožky, zda nereaguje nepřiměřeně. Zvláště, pokud jej chceme aplikovat do blízkosti očí.

Ricinový olej obecně podporuje růst ochlupení. Je vhodné jej zařadit do kosmetiky, pokud chceme podpořit růst vlasů, zhuštění obočí nebo řas. Kyselina ricinolejová pomáhá vyrovnávat pH pokožky a snižuje tak riziko vzniku lupů, roztřepených konečků a poškození vlasů. Doporučuje se vmasírovávat na pokožku hlavy dvakrát týdně a před umytím nechat ideálně přes noc. Pro bohaté obočí a řasy lze namočit vatovou tyčinku do oleje a aplikovat na místo určení.

Ricinový olej také léčí jizvy (hluboké pooperační i drobné - např. po neštovicích) a redukuje vrásky. Chrání a posiluje nehty, pomáhá proti plísním na nehtech, regeneruje suchou a namáhanou pokožku a ulehčuje při ekzémech a dermatitidě. Ricinový olej také léčí pokožku postiženou bradavicemi a drobnými kožními výrůstky. Zabraňuje tvorbě strií.

Olej má hojivé, regenerační a posilující účinky díky vysokému podílu kyseliny ricinolejové, která oleji dodává jeho vysokou viskozitu (je velmi hustý). Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, obsahuje velké množství vitamínu E, minerálních látek a bílkovin.

Ricinový olej působí jako zvlhčující látka, pomáhá udržet v kůži vlhkost a její pružnost. Pomáhá také při odstraňování ztvrdlé kůže, při zjemnění hrubé kůže a otlaků. Ricinovým olejem lze také léčit popraskané rty a ulevovat při popáleninách a puchýřích při spálením sluncem.

Při směsi ricinového oleje s jinými ingrediencemi podporuje vstřebávání ostatních látek do pokožky. Pozor - jak vhodných, tak i dráždivých.

ZAJÍMAVÉ ODKAZY
Odkaz na jinou stránku